Toukokuun huimia muutoksia



 Toukokuussa tapahtuu paljon. Heti kun lumentulo saatiin loppumaan, päästiin taas kunnolla vauhtiin😀

Tässä kuussa aloitetaan kunnostamaan sisäänkäyntikuistia ja tehdään autotallin perustukset. Nyt meillä on myös ulkopuolisia työntekijöitä. Perinnerakentamiseen suuntautuneet timpurit sekä uudisrakentamiseen suuntautuneet timpurit.

Sisäänkäynnin osa rakennetaan melkein kokonaan uusiksi, lukuunottamatta kattorakenteita. Sadan vuoden aikajaksoa ajatellen hienosti oli alimmainen perustushirsi kuitenkin kestänyt, vaikka pihan vedenohjaus ei ole ollut optimaalista. Nyt sadevedet katolta ja tontin rinteeltä ohjataan huolellisesti pois päin talolta.  Alin hirsi oli osaksi pehmennyt, sitä emme edes  polttopuuksi kelpuuttaneet. Samanlaista paksua hirttä tulee tilalle.


Näky oli huikea, kun tulimme katsomaan tätä työvaihetta. Pääsisäänkäynnin puoli purettiin lähes kattorakenteisiin asti. 



Jätekuormaa kaatopaikalle syntyi kolmen peräkärryllisen verran. Näitä kun ei pysty tällä hetkellä vielä kuljettamaan viikolla, pitää viikonloppuisin olla vikkelä, että ehtii hoitaa ajot. Aika monta kertaa olemme odotettaneet kaatopaikan porteilla jo ennen niiden avaamista, että päästään sisään😄. Onneksi on muitakin, joilla on sama meininki. Naulaisia, monta kertaa maalattuja lautoja kun ei myöskään voi hyödyntää polttopuuksi. Ikkunat olivat pehmenneet sydänpuita myöten ja lasit pitkälti rikkoontuneet, joten niiden säilyttäminen ei ikävä kyllä onnistunut. Pihalla odottaa  jo malliltaan täysin samanlaiset ikkunat.






Osa ikkunoista on valtavan isoja ja painavia. Vaikka saimme jälleen apuvoimia pojilta, oli järkevää purkaa kolminkertaisia ikkunoita vähän osiin, jotta turvallinen siirtäminen sisätiloihin onnistui. Se päivä on hyvä päivä, kun nämä kaikki ikkunat ovat paikoillaan🙏. Kun mennään suojelukohteen periaatteilla, näitä ei voi pienentää yhtään kooltaan, ovat sentiltään samankokoiset kuin alkuperäiset. Jopa Amos taisi olla huolestunut vähän tästä kuormasta ja kantoprojektista, taisi aistia stressiä ulkoilmassa😉.

Sisätilasta tuli vähäksi aikaa korkea, kuilumainen tyhjä tila, kun rappuset välitasanteineen purettiin. Samat raput muuttavat vähän eri paikkaan. Ne puhdistetaan, vähän hiotaan ja maalataan johonkin kivaan sävyyn. 
Nämä välitilan purkutyöt teimme ennen  timpurien tuloa tavallaan heille pohjatöinä.





Tämä osa taloa tavallaan laitettiin seisomaan vähäksi aikaa ilmaan tukirakenteiden turvin. Tämä mahdollisti alimmaisen hirren uusinnan. On todella huimaa ja vaikuttavaa seurata ammattilaisten työvaiheita projektissa.

Panoraamakuva havainnoillistaa vaihetta vielä. 




Tukirakentaita ja runkoa sisään ja ulos. Uusi puu on niin uljasta, aloittaen uuden tarinan.





Enää ei rakenteita tueta suoraan maapohjaan, vaan yhteisellä betonianturalla.







Tilasta tuli niin hyvä jo tässä kohtaa, että paikallinen pulupariskuntakin alkoi kiinnostua tilasta. Aloittivat  jo harmillisesti pesänrakennusta ylälapetilassa. Kaikki aukot piti äkkiä peittää, että saatiiin muutettua heidän suunitelmat. Näin voi tosielämässä käydä kun ei ole "rakennusluvat "kunnossa😬.
Me jatkamme tästä tuulensuojalevyin , koolaus-ja verhoilulaudoin.

Timpurien  työmaatoimisto, ohjeet hirressä, ehkä kuten sata vuottakin aiemmin on saattanut olla. Kivalla pöytätasollakin varustettuna👍


Ja vaikka me pörräämme edestakaisin ihaillen ja hääräillen kaikenlaista, voi tässä tilassa sen avoinaisuudesta huolimatta  ottaa myös ihan rennosti, ken sen taidon osaa😍.


Toukokuu jatkuu tarinoillaan. Hyvin pian........












































Kommentit

Suositut tekstit