Yläkerran pohjaratkaisu uusiksi

 Yläkerrassa on tietojemme mukaan asunut talon alkuperäinen omistajaperhe aikoinaan. Perheen isä on ollut leipuri, mikä on varsin viehättävä tieto historiasta. Mitään siihen viittavaa esineistöä tai muuta emme ole löytäneet. Muiden työhistoriasta emme tiedä. Joissakin aiemmissa kohteissamme on ollut ns. talokirja. Talokirjaan kirjattiin talossa asuneet  ja sieltä muuttaneet.Se oli virallinen asiakirja, jonka kirjaukset piti vahvistaa. Yhdessä talokirjassa oli myös ilmoitettu asukkaiden ammatit ja jopa työpaikat.. Suuri harmi, jos näitäkin aarteita on  hävitetty tai otettu itselle muistoksi taloa myydessä. Nämä, jos jotkut ovat talon omaisuutta.

Yläkerran ylimmässä välipohjassa on vielä tutkimattomia kohtia, lähinnä eristeinä käytettyjä papereita jne, joista voi löytyä ainakin aikakauden sanomalehtiä.Yläkerrassa on ollut alkuaan kolme huonetta.

Lähdetään katsomaan, täälläkin voi vielä hetken tepastella!

Nämä kakluunin edessä ja vieressä  olevaa kaksi väliseinä poistuivat, kun wc purettiin. Kakluuni pääsi näin pois nurkan ahtaudesta. Kaikkina aikakausina näitä kaunottaria ei ole arvostettu niin kuin nykyään. Toki ei näitäkään kaikkia vielä pelasteta esimerkiksi purkutyömailta. Aikaisemmissa projekteissamme näiden hakattuja paloja olemme löytäneet salaojitusten kaivuiden yhteydessä.









Jossain kohtaa yläkertaan on rakennettu pesuhuone ja sauna. Talon suureksi onneksi tästä ratkaisusta ei ole koitunut talolle vesivahinkoja. Sauna ruostuneine kiukaineen ja vanhoine lauteineen purettiin jo viime keväänä, epäkäytännöllisen pieni wc samoin. Pesutilan ja saunan perustukset on valettu paksusti, niiden irrottamiseen voimme tarvita ihan apuja. Perusporat eivät laattoja  hetkauta. Wc siirtyy tulevaan kylpyhuoneeseen ja väliseiniin tulee sen myötä pieni muutos. 
















Ikkunat ovat huonokuntoiset, samoin parvekkeen ovi kylmä ja vaurioutunut eikä näin ollen enää kykene pitämään kylmää ja viimaa parvekkeen suunnalta. Ikkunat ovat isoja ja näin ollen hintavia. Väliovet ovat ikäisekseen hyvässä kunnossa myös yläkerrassa. Parveellisessa huoneessa on ollut tulisija, josta on jäljellä umpeen muurattu hormireikä. Jo jokin aika sitten ostimme pienen valurautaisen uunin tilalle. Se odottaa, että siirrymme töihin yläkertaan. 







Muutosten myötä yläkertaan tulee  kolme huonetta  ja kylpyhuone pyykinpesukoneineen. Portaikko vaihtaa vähän paikkaa, mikä mahdollistaa uudet pesutilat pääkuistin rakenteisiin. 

Iso haave on saada vielä jossain vaiheessa asennusapua nuorimmaiselta kangaspuideni uudelleen kokoamiseen. Muuton takia kangaspuut piti purkaa lukemattomiksi paloiksi.  Kangaspuun osat muistuttavat kuin isoa aikuisten legokasaa, joten käännyn jälleen nöyrästi nuorimmaisemme puoleen. 

Mattojen kutomisen olen itse opetellut kirjoista ja youtube videoista. Olen aika monta kertaa jo haaveillut istahtavani kauniiden värien ja kuvioiden maailmaan. Jos talon projekti sujuu ja etenee suunnitelmien mukaan, saattaa blogin viimeiset kuvat tulla hetkestä, kun kangaspuut laulavat🎶











Kommentit

Suositut tekstit