Mikä vanhoissa taloissa viehättää?

 
Historia. Ajan patina ja ihmisen kokoinen arkkitehtuuri. Menneiden sukupolvien  osaaminen ja ammattitaito, sillä perinteinen rakentaminen sisältää paljon viisautta ja kauneutta, lukuisia  ainutlaatuisia ja persoonallisia yksityiskohtia.
Talon kunnostus on kuin matka, jonka saat talon ja sen kunnostamiseen osallistuvien kanssa kulkea. 
On etuoikeus olla mukana.
Tämä talo on melkein sadan vuoden ajan ollut monien ihmisten koti, antaen suojaa pakkasilta ja sateilta, kuunnellen ihmisten tarinoita, pienten ja isompien askelten töminöitä. Ovathan nämä talot  kokeneet jopa sodatkin, niin kuin tämäkin. Ikä painaa jo nurkissa ja avuntarve on kova.Tämän ikäisiä taloja  on enää vähän rakennuskannassamme, eikä yhdenkään niistä soisi enää tuhoutuvan ja häviän unholaan. Tavoitteena on palauttaa tämä historiallisesti arvokas talo sen ansaitsemaansa kukoistukseen, jotta se saisi ylväänä katsoa rannan horisonttia muiden vanhojen ja nuorempien talojen kanssa, alueen  yhtenä vanhimpana rakennuksena. 



















Tämä talo on etuoikeutetussa asemassa, koska se on määritelty suojelukohteeksi. Talon suojelumerkintä Sr2 tarkoittaa, että rakennus on kaupunkikuvan kannalta merkittävä, eikä sen julkisivua saa muuttaa. Alueellinen vastuumuseo ohjeistaa  ja valvoo korjaus-ja muutostöissä paikallisen rakennusvalvonnan kanssa. Koska teemme sisälle ja ulkorakennukseen muutoksia, käymme lupaprosessit läpi vaihe vaiheelta. Lupien odottaminen on taitolaji, sillä töiden aloitus ja prosessointi ei ole omissa käsissä. Taustatöitä toki voi aika pitkällekin tehdä eri työntekijöiden etsinnän, materiaalien, visioiden suhteen jne, mutta mitään et voi vielä valmistella etkä sopia tarkkaan pitkään aikaan.

 Jokainen vanhoista taloista on persoonallinen yksilö sisältä ja ulkoapäin kaikkine yksityiskohtineen, kuten tämä kaunis kaakeliuuni yläkerrassa, kauniine luukkuineen.  







Tai tämä yläkerran parvekkeellinen huone, josta aukeaa kauniit näkymät ulos. Silloinen suunnittelija on kauniisti miettinyt ikkunat ja oven mallin ja saanut lasikuistillisen ja panoraamallisen  vaikutelman  sisälle ja ulos.





Tässä pienemmässä kuistissa oli kaksi ulko-ovea, koska tästä ovat aikoinaan  vuokralaiset  kulkeneet alakerran hellahuoneisiinsa. Rappuset on jossain vaiheessa purettu. Perheen ulkovaatteet ovat olleet varsin vilpoisissa, eristämättömissä olosuhteissa, sillä   paneelin takana oli suoraan ulkoseinä.  Katto-ja seinäpaneeleissa on kaunis väri, ovissa  on upeat uritetut karmilistat. Näitä kaikkia pyrimme säilyttämään ja käyttämään uudelleen.






Värimaailmat selkenevätajan myötä. Vanhoja maalikerroksia tutkimalla ja perimätietoon nojaten, päättelimme, että ulkoverhoilun alkuperäisväri on vihreä. Sisälle haetaan huvilamaista tunnelmaa, vaikutteita ottaen ranskalais-ruotsalais-suomalaisesta maalaisromantiikasta. Liian museomaista emme kodista halua.


Ja eihän näissä vanhoissa kohteissa pelkästään talo viehätä, vaan yleensä koko miljöö ja talon puutarha  eritoten. On erittäin mielenkiintoista nähdä vuoden kierrot puutarhassa. Tämän pihan viisi omenapuuta tekevät pihasta kodikkaan. Omenapuiden hoitoleikkauksista oli ilmeisesti vierähtänyt jokunen vuosi, joten niitä leikkasimme kykyjemme mukaan, vähän rohkeallakin otteella. Mutta, luonto on ihmeellinen, saimme ehkäpä kiitokseksi leikkauksistamme komeita omenia palkinnoksi. Vielä on kaksi puuta leikkaamatta. 





Pihassa kasvaa vähän syreeniä, ruusua, erilaisia perennoja, luonnon kevätkasveja, kuten valko-ja sinivuokkoja ja esikkoja. 


Kaikkia lajeja en edes tunnista. Mutta harmillisesti myös vuohenjuuri on asettunut puutarhaan, sen kasvua täytyy hillitä monessa kohtaa. 
Puutarhamaa on hyvin multaisaa, kuten vanhoissa pihoissa yleensä. Maa-ainesta ei ole kuorittu, kuten uudisrakennuksien pihoissa.

Ensimmäinen talvi näytti puutarhassa tältä. Lumen määrä oli uskomaton, luonto antoi anteliaasti valkean kuorrutuksensa alueelle. Tämä talvi taisi hipoa ihan ennätyksiä lumen määrässä. Kaunista, mutta teetti myös työtä ja huoltakin.






































Näillä visioilla lähdemme yhdessä liikkeelle!
Olet sydämellisesti tervetullut seuraamaan matkantekoamme💚!













Kommentit

Suositut tekstit