Uuden aihion etsimisen tuskaa

Jokainen vanhoja taloja arvostava ymmärtää vanhan talon mystisen viehätyksen, ne ovat täynnä nostalgiaa ja uniikkeja luonteenpiirteitä. Vanhan, ajan kauneutta henkivän  rakennuksen ostamiseen kuitenkin tarvitaan paljon taitoa, tietoa  ja tutkimista, jotta projekti onnistuisi. Eli talokaupoilla kannattaa kuunnella oman sydämen äänen lisäksi kovasti järjen ääntä ja ammattilaisten  arvioita, jotta pystyy hallitsemaan projektin alusta loppuun.

Etsintää ja kartoitusta teimme varsin aktiivisesti kaksi vuotta eri kanavia hyödyntäen.  Ajelimme eri paikkakunnilla, kävelimme alueen teillä ja poluilla. Kävimme esittelyissä tasaiseen tahtiin. Olimme muutaman kerran jo lähellä talokauppoja, mm. erään pappilan tulleessa myyntiin, mutta jäimme kakkoseksi. Jatkettuamme etsintää, löysimme tämän helmen.  Kohde tuntui sopivalta ja perusasiat olivat kunnossa.  Talokaupat tehtiin lokakuussa 2022. Onhan se huikea ja ikimuistoinen hetki, kun saat  ostamasi talon avaimet käteesi  ja menet ensimmäistä kertaa ilman välittäjää puolisosi kanssa uuteen kotiisi. Kaikki aistit valppaana katselet, kuuntelet, nuuhkit ja ihmettelet mitä olet ostanut. Näet valtaisan työmäärän kokemuksesi pohjalta, mutta samalla  jo aavistuksia tulevasta valmiistakin. Monesti on saanut lukea asunnonostajien tunteesta, että oikean talon tullessa kohdalle, on kuin talo toivottaisi tervetulleeksi heti ja asukkaat tavallaan aistisivat tulleensa kotiin. Tältä meistäkin tuntui, talovanhus huokui lämpöä ja hyvää tunnelmaa. 















Maa-ja metsätaloustuottajain keskusliitto julkaisi viime kesänä  arvion Suomessa olevien autiotalon määrästä ja päätyi tulokseen 150-200 000 tuhatta! Tämä on talojen  ja taloista haaveilevien  kannalta todella murheellista. Tämä määrä käsittää vanhaa ja vähän toki uudempaakin rakennuskantaa. Etsijät toivovat löytävänsä talon ja talot löytäjänsä, kunnes on liian myöhäistä. Sijainti on monesti  talon kohtalolle ratkaisevaa ja toisaalta se, että kaikki talot eivät edes koskaan päädy markkinoille. Jos yhteinen tahtotila vallitsisi, sijaintikaan ei olisi talolle välttämättä ongelma, jos hirsitaloja siirrettäisiin aktiivisemmin. Tyhjillään olevien talojen vuokraaminenkin voisi pelastaa monen talon. Mutta yhä jätämme  näitä  arvokkaita  perintökohteitamme myymättä tai puramme niitä kaupungeissa ja maaseudulla, vaikka näiden pelastaminen olisi suorastaan kulttuuriteko.


Kommentit

Suositut tekstit