Miksi vanhaan taloon pitää tutustua kiirehtimättä?




Arkkitehti Panu Kaila on aikoinaan antanut ohjeeksi vanhan talon ostajille asua talossa vuosi ennen kuin tekee mitään muutoksia. Taloon pitäisi tutustua rauhassa, sisältä ja ulkoa. Kuunnella tavallaan sen tarinoita. Tämä toteutui meillä kutakuinkin näin. Kävimme pitkin syksyä ja talvea  tarkistamassa, että talo pärjäsi  yksikseen. Alkukesästä olimmekin  jo tiiviimmin paikalla, vaikka emme vielä varsinaisesti asuneetkaan talossa. Asumme toisella paikkakunnalla remontin vaativimmissa vaiheissa ja pieni etäisyys välillä antaa hyvää perspektiiviä ja taukoa projektiin. 



Talon ollessa suojelukohde, muutoksia tehdään maltilla ja harkitusti erityisesti vanhaa kunnioittaen.  Talon ulkoasuun ei tehdä muutoksia, laajennuksia tms. Talon ulkovärit yritetään palauttaa lähelle aikakaudelle tyypillisiä värejä. Värimaailmasta tulee nykyistä vaaleampi ja valoisampi. Tänä kesänä peltikaton kunnostuksen myötä katto tulee jo saamaan vaalean harmaan värin. Talo saa vettä pitävät räystäät ja turvalliset rappuset nuohoojalle. Alkuperäinen kattopelti on paksua, joten vaihtaminen ei ole tarkoituksenmukaistakaan.





Huonejaot pysyvät varsin alkuperäisinä, erityisesti alakerrassa. Yläkerrassa tapahtuu muutoksia. Sauna ja kylpyhuone poistetaan ja sauna siirtyy alakertaan. Kylpyhuone saa uuden paikan sekä ylös että alas. 



Pihaan emme tee muutoksia muutoin kuin mitä se vaatii. Aita tehdään vanhan, olemassa olevan mallin mukaan. Lehtipensas vaihdetaan yksityisyyden parantamiseksi tuija-aitaan. Omenapuita hoidamme ja leikkaamme kykyjemme mukaan. Ketään heistä ei kaadeta vaikka osa on jo kumarassa ja elämänsä ehtoossa. Uuden autotallin ja ajotien siirtymisen takia mänty joudutaan kaatamaan ja muuttamaan talon lämmityspuiksi.



Kommentit

Suositut tekstit